- 12/22/2020 7:58:52 PM
IDC DX Summit 2020
17 Aralık tarihinde katıldığımız IDC DX Summit 2020 etkinliğindeki panelimizde Dijital Stratejileri, ihtiyacımız olan teknolojileri, bu dijital dönüşümün şirketlerin ve çalışanların hayatlarını nasıl değiştirdiğini, insanların motivasyonlarını da gözetmeyi ve verimliliğe odaklanmayı konuştuk. Panel sırasında bazı konular bizde iz bıraktı ve sizler için bu notları derledik.
Günnur Aktoros moderatörlüğünde gerçekleşen paneldeki katılımcılarımız Sadi Abalı, Esra Hüseyinzadegan ve Yusuf Tokmakçı ‘ya değerli görüşleri için tekrar teşekkür ederiz.
- Geçirdiğimiz olağanüstü süreç, dijital dönüşümü sadece teknolojiyi öncelikli kullanan sektörlerde değil, tüm sektörlerde hızlandırdı. Teknoloji yatırımlarının yanında, insanların iş yapma süreçlerinde ve günlük hayatlarında radikal değişimler oldu, olmaya devam ediyor. Dolayısıyla bu dönüşümü sadece bir teknoloji dönüşümü olarak görmeyip, insanı bu dönüşümde öncelikli olarak ele almalıyız.
- Yapay zekâ, makine öğrenimi, derin öğrenme gibi teknolojilerin yaygınlaşması sayesinde artık ne olacağından da bir adım ileri gidip ne olmalı, hangi aksiyonu almalı doğrultusunda sonuçlara varabiliyoruz.
- İş dünyasında çalışma şeklini etkileyen teknolojilerin hemen hemen hepsinin hareket noktası veri, veri analitiğidir.
- Bugün yazılım robotları, bilgisayar, mouse ve klavye kullanılarak insanlar tarafından yapılan işlerin çok büyük bir bölümünü yapabiliyor, fazla mesai istemiyor, hastalanmıyor, pandemilerden etkilenmiyor ve istifa etmiyorlar.
- Mobil teknolojilerin ve uzaktan çalışmayı kolaylaştıran altyapıların daha da yaygınlaşması ve her şeye, her zaman, her yerden erişmenin mümkün olmasıyla dijital teknolojiler çalışanlara ve yöneticilere kolaylık, sürat, hatta bazı durumlarda özgürlük getirirken bazı durumlarda da çok sınırlayıcı ve belirleyici olabiliyorlar.
- Veri analitiği ile yapılan işin sürekli olarak ölçümlenmesi sayesinde eğitime, yetkinliklerin geliştirilmesine ihtiyaç duyan çalışanlar daha kolay belirleniyor. Yöneticiler, daha yüksek katma değerli fonksiyonlara ve ekipleriyle daha fazla temasa, çalışan deneyimini gözlemlemeye ve onlara duygusal destek vermelerine zaman ayırabiliyor.
- Oyunlaştırma, performans yönetiminde önemli bir kavram olarak yer buldu.
- Veri güvenliği, bilgi güvenliğinin sağlanması hem risk yönetimi açısından hem de çalışanların kendilerini güvende hissetmeleri açısından çok daha önem kazandı.
- Yapay zeka ve robotlar hayatımıza artan miktarda girmeye devam etse de insan hep bir adım önde olmalı, bu teknolojileri insan kullanmalı.
- Remote çalışma sayesinde bir işin net çıktısı, bir bireyin o işe katkısı çok daha şeffaf görülebilecek.
- Remote/Dijital hayat sayesinde insanların ofiste ne kadar vakit geçirdiğine bakarak değil, ürettikleri fayda ve sonuçlar üzerinden ve uzaktan dahi olsa kurdukları iş birlikleri üzerinden değerlendirme şansımız olacak.
- Pandemi koşulları ortadan kalkınca evden/uzaktan çalışmanın düşündüğümüzden çok daha faydalı olduğunu göreceğiz.
- Evden çalışmak, bilgisayarı alıp eve geçmekten çok daha ötesi. Hatta belki de konsepte “evden çalışmak” demek yerine “uzaktan çalışmak” veya “location-agnostic (konumdan bağımsız)" çalışmak demek çok daha doğru olacak.
- Konumdan bağımsız çalışma modeli farklı bir iş yapış kültürünü de beraberinde getiriyor. Ofiste uzun saatler geçirmenin kutsandığı bakış açısını sanal ortama taşıyarak kişilerin gün içinde ne kadar süre çevrimiçi olduklarını izlemekten vazgeçmeli ve üretilen katma değere odaklanmalıyız.
- “Nereden aday bakalım?” değil, “Hangi zaman diliminden adaylara bakalım?” sorulmalı.
- Konumdan bağımsız yetenek havuzuna, konumdan bağımsız üretmeye odaklanmalıyız.
- Yöneticilerin çalışanlarını desteklemek konusunda her zamankinden fazla mesai yapmaları gerekiyor, destek almak, bir koçla çalışmak, belki uzun zamandır ilgilenemedikleri ve kendilerini yenileyen bir hobiye tekrar dönmek gibi şeyleri düşünmeliler.
- Günün hemen her saati anlık mesajlaşma uygulamalarında sürekli haberleşmeyi bırakıp, biraz daha asenkron yazışma formatına dönerek verimi artırmak mümkün. Öz disiplin önemli.
- Özellikle küresel bir salgının tehdidi altında, hayat ekranlara taşınmışken; çalışanlarına güvenen, onlara otonomi ve alan tanıyan şirketler bu dönemden başarıyla çıkacaktır.
- Toplantı sayılarını azaltmak gerekir, verimli çalışmak adına haftanın belli günleri “toplantısız gün” ilan edilebilir.
- İşe alınmasına vesile olduğumuz kişileri sadece ekrandan görmüş olmak: Aslında fiziksel görünüşten kaynaklı neredeyse hiçbir önyargının oluşmasına izin vermemesini sağlıyor. Mülakatta tek odağımız işi, şirketi anlatmak ve adayı tanımak oluyor.
- Farklı çalışan profillerin farklılıklarının gözetilerek yönetilmesi önem kazanıyor.
- Arttırılmış gerçeklik ile "Onboarding" süreçlerini konuştuğumuz günlere geldik.
- Zayıf altyapılarla uzaktan çalışmak zorunda kalan çalışanların altyapılarına şirket yönetimleri çözüm bulmaya çalışmalı. Altyapı sorunları ile baş başa kalmış çalışanlar için yapılması gereken, her bir çalışanla bu konularda destekleyici bir iş birliği içerisinde olmak ve kullandıkları altyapılardaki performansı teknolojik olarak yönetmek.
- Altyapıları desteklemede iki tür teknoloji ön plana çıkıyor. Birincisi Desktop as a Service ya da VDI as a Service hizmetleri. Bu sayede çalışanlar çok üst düzeyde olmayan PC, laptop, tablet veya mobil telefonlar üzerinden sanallaştırılmış bilgisayarlarına erişip hiçbir veriyi erişim için kullandıkları ellerindeki cihaza yüklemeden kullanabiliyorlar.
- İkinci önemli teknoloji, SD WAN, Software defined ya da software tanımlı ağlar. Bu bütünleşik ağ teknolojileri uzak noktalardaki çalışanlara 4G/5G, Wifi, DSL MPLS vb. gibi teknolojileri üzerinden en iyi performansı sağlayacak şekilde yönetme imkanını sağlıyor ve şu anda birçoğumuzun evden, yazlıktan çalışırken yaşadığımız sorunları en az indirmemizde yardımcı oluyor.
Verimli ve başarılı dönüşümler dileğimiz ile, sağlıcakla kalın.