• 6/7/2022 9:50:01 AM

Bırakın Çalışanlarınız 'Dolaşsın'

Okuma Süresi: 5 dakika

İş yerindeki bir soruna bir türlü çözüm bulamadığınızda ne yaparsınız? Bazı insanlar delicesine kafa patlatır; bazılarının uykuları kaçar; bazıları ise hiçbir fayda getirmeyen fasit düşünce dairelerinde dolaşır durur. Oysa ki bunlar, eviniz yanarken itfaiyeyle kavga etmeye benzer. İş hayatınıza dair yenilikçi çözümleri, zorlayarak bulamazsınız. Olasılıkları zorlamaya çalışmak, “kör bir kuyudan” su beklemek gibi bir sendroma yol açar.

Bilim bize, yaratıcı çözümler bulmanın en iyi yolunun; şu anda olarak, zihinlerimizi ve bedenlerimizi rahatlatmak olduğunu söylüyor. Yazar Natalie Goldberg’in dediği gibi: “Yeni fikirler bulmakta zorluk çekiyorsanız, yavaşlayın. . . Yaratıcılık şimdiki andadır. Başka hiçbir yerde bulamazsınız.” Zihniniz özgür olduğu için, en yaratıcı fikirlerinizden bazılarının duşta geldiğini fark etmişsinizdir… Yaratıcı düşüncelerimizi bastırmadığımız ve serbest bıraktığımız zamanlarda, zihnimiz daha farklı çalışıyor.

Önemli Olan: ‘Özgür Hissetmek’

En güncel sinirbilim araştırma sonuçları, yaratıcı insanların her zaman bildiği bir gerçeği destekler nitelikte: yaratıcılık ancak, zihin ve beden sınırlandırılmamış, açık ve berrak olduğunda devreye giriyor. Yani mobilyaları taşırken, yabani otları toplarken, doğada yürüyüş yaparken veya bir şeyler atıştırmak, esneme hareketleri yapmak ya da sadece pencereden dışarı bakmak için verilen beş veya on dakikalık molalar esnasında...

İnovasyon ilginizi çekiyorsa, özellikle bilmeniz gerekir ki; bu yeni bilim, yaratıcılık tılsımını harekete geçiren ve şirket kârlılığını artıran bir işyeri kültürü sunuyor. Bu kültür; sınırlandırılmamış bir zihinsel ve fiziksel çalışma ortamını destekleyen bir kültür. Çalışanların kalkıp dolaşma, mola verme, dışarı çıkma konusunda imkanlara ihtiyacı var. Toplantılarda ise yargılanma ve kınanma korkusu olmadan beyin fırtınası yapabilmeleri gerekiyor.

Almanya Julius-Maximilians-Universität Würzburg'dan Nörobilimci Dr. Barbara Händel; çalışanların bir ekrana çok uzun süre odaklanması gibi, düzenli kalıplar haline gelmiş, baskı veya zorunluluk içeren hareketlere dair şöyle diyor: "Araştırmamız, daha esnek düşünmemize yardımcı olan şeyin başlı başına sadece hareket etmek olmadığını gösteriyor. Bunun yerine, esnek düşünceyi asıl sağlayan şey; kendi kendinize karar verdiğiniz hareketleri yapma özgürlüğü. . . Önemli olan, dışarıdan gelen kısıtlamalar olmadan hareket etme özgürlüğüdür.”

Bu araştırma, 20-20-20 kuralına da daha büyük bir inanılırlık kazandırıyor. Kurala göre; yaratıcı bir beyin, ekrana bakarak geçirdiği her 20 dakikada bir, 20 saniyelik bir mola vererek 20 fit (yaklaşık 6 metre) uzaktaki bir şeye bakmalıdır. Kalkıp dolaşmak ve 20 fit uzaktaki bir şeye bakmak, göz kaslarını gevşetir ve beyni ‘resetler’.

Esnek Çalışma Kültürü

Ergotron’un yaptığı yeni bir araştırma; yöneticilerin, ruh sağlığını ve zindeliği destekleyen hareket dostu stratejileri ve ergonomik mobilyaları kullanarak, güçlü şirket kültürleri oluşturabileceğini gösterdi. Araştırmaya göre; hibrit işyeri modelleri ve hareket dostu düzenlemeler, çalışanların fiziksel sağlıklarını geri kazanmalarını sağlıyor. Ankete katılanların dörtte üçü (%75), uzaktan çalışma modeliyle daha sık hareket edebildiklerini ve daha aktif bir çalışma tarzına sahip olduklarını belirttiler. Bu da; çalışan bağlılığı, üretkenlik ve daha iyi bir ‘iş-yaşam dengesi’ ile ilişkilendirildi.

Evet, iş hayatımızda düzen önemli. Fakat zihinsel ve fiziksel olarak kısıtlandığımızda, acaba kaç tane yaratıcı deneyimi dışarıda bırakmış oluyoruz? Sıkı kısıtlamalar güvenli hissettirebilir; ancak çalışanın yaratıcılık akışının kapsamını sınırlayabilir ve sonunda tükenme sendromuna yol açabilir, ki bu da yaratıcılığın zehridir. Başarılı bir şirket ve sınırlandırılmamış çalışanlar; birbirine zıt olarak değil, birlikte çalışan faktörlerdir. Bu anlamda esnek çalışma kültürlerinin daha üretken bir ortam sağladığını ve daha uzun ömürlü olduklarını görmeye devam edeceğiz.

Kaynak:

https://www.forbes.com/sites/bryanrobinson/2022/02/03/neuroscience-discovers-what-work-environments-must-have-for-the-best-creative-solutions/?sh=2a0c14722cd6