• 4/20/2022 8:39:10 AM

Amazon, Apple, Google, + Ofise Dönüş Politikaları

Okuma Süresi: 4 dakika

2020'nin başlarında, ofis bir ışık anahtarı gibi kapatıldı. Evden çalışabilen herkese, tam da bunu yapması için adeta bir talimat verildi.

Bu aslında, salgınla mücadele için geçici bir önlemdi. Ancak ofisten çalışma düzeninden çıkıp, uzaktan çalışmaya geçici bir geçiş yapmak; işin nerede ve nasıl yapılabileceğini test etmek için büyük bir deneye dönüştü. Herhangi bir deneyde olduğu gibi, deney grubu (uzaktan çalışma), kontrol grubundan (ofis) daha iyi performans gösterme şansına sahipti.

Birçok şirket için durum tam olarak da böyle oldu... Büyük şirketlerin çoğu, kalıcı olarak uzaktan çalışan şirketler haline geldi. Diğerleri kalıcı hibrit çalışmaya yöneldi. Ve ofise dönüş planları ertelenmeye devam etti.

Bu yazıda, en büyük teknoloji şirketlerinden bazılarının “ofise dönüş” politikalarını okuyacaksınız.

"Ofise dönüş" tarihi; bir şirketin, çalışanların geçici olarak uzaktan çalışmalarına izin verildikten sonra, işe şahsen gelmelerinin beklendiği gündür.

Alfabe (Google)

Ofise dönüş tarihi: 4 Nisan 2022

Uzaktan çalışma politikası: Önce uzaktan/hibrit

Alphabet Mart 2022'de; 4 Nisan 2022'den itibaren çalışanlarının bazı ofislerine haftada üç gün dönmeleri gerektiğini duyurdu. Bununla birlikte, çalışanların ofisleri tamamen yeniden açıldığında, uzaktan çalışma veya başka bir yere taşınma isteklerinin %85'ini onayladı.

Apple

Ofise dönüş tarihi: 11 Nisan 2022

Uzaktan çalışma politikası: Hibrit/Kısmi

Mart 2022'de Apple, 11 Nisan'dan 23 Mayıs'a kadar yeni bir hibrit çalışma modeline başlayacağını duyurdu.

4 Haziran 2021'de CEO Tim Cook, çalışanlara yazdığı bir mektupta: "Apple, Eylül ayından itibaren haftada iki kez uzaktan çalışma seçeneğiyle, çalışanlarının haftada üç gün ofise dönmesini sağlayacak." dedi.

11 Nisan itibarıyla Apple çalışanları, ofislere hibrit modelde dönmeye başladı.

Meta (Facebook)

Ofise dönüş tarihi: 28 Mart 2022

Uzaktan çalışma politikası: Kısmi

11 Ocak 2022'de Meta, göreve dönüş tarihini 31 Ocak 2022'den 28 Mart 2022'ye erteledi.

17 Ağustos 2021'de "Facebook’un, koronavirüs pandemisi sona erdikten sonra ofis dışında, yani evden çalışabilen tüm çalışanlarına izin vereceği" duyuruldu. Bundan önce CEO Mark Zuckerberg, “şirketin 60.000 çalışanının yarısının, on yıl içinde evden çalışabileceğini” belirtti.

Microsoft

Ofise dönüş tarihi: 28 Şubat 2022

Uzaktan çalışma ilkesi: İsteğe bağlı

15 Şubat 2022'de Microsoft, Washington ve California eyaletindeki ofislerine 28 Şubat 2022'ye kadar geri dönüleceğini duyurdu ve şu mesajı verdi:

“Microsoft, çalışanlarına yine de biraz boşluk bırakacak ve tüm çalışanlar tam zamanlı olarak ofise dönmeyecek. Çalışanlar, yöneticilerinden çalışma yerlerine, konumlarına veya saatlerine kendileri karar vermeyi talep edebilirler.”

9 Ekim 2020'de Microsoft'un İnsan Kaynakları Yöneticisi Kathleen Hogan, çalışanlara bir notta şunları söylemişti: "İş ihtiyaçlarını dengelerken ve kültürümüzü yaşatırken, bireysel çalışma tarzlarını desteklemek için mümkün olduğunca fazla esneklik sunacağız."

Amazon

Göreve dönüş tarihi: Henüz belirlenmedi

Uzaktan çalışma politikası: İsteğe bağlı/Kısmi

11 Ekim 2021'de Amazon CEO'su Andy Jassy, ​​şirketin kurumsal çalışanlarının artık ofise dönmesini istemeyeceğini söyledi.

Business Insider şunu yazdı: "Bu haftaki duyurudan önce Amazon, yöneticileri tarafından özel izin verilmedikçe, Ocak 2022'den itibaren şirket ve teknoloji çalışanlarının haftada en az üç gün ofiste olmasını şart koşuyordu. Yani ilk plan, Eylül ayında geri dönmekti.”

ABD merkezli en büyük 100 şirketin bilgisine, çalışan sayılarına ve “ofise dönüş” politikalarına buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar:

Every Fortune 100’s Return To Office Policy: Google, Apple, + (Apr 2022)

Apple's Corporate Employees Returning to Offices on Hybrid Schedule Starting Today