• 12/14/2022 8:49:16 AM

Dijital Olmak ya da Olmamak; İşte Bütün Mesele

Serdar Kuzuloğlu'nun dediği gibi; "Otomobillerimizden ampüllerimize kadar herşeyin internete bağlandığı bir dünyada yaşıyoruz."

İş dünyası da bu anlamda görülmemiş bir dönüşüme sahne oluyor. Sonuçlarını henüz tam olarak öngöremediğimiz bu dönüşüm, her sektörden tüm çalışanları ilgilendiriyor.

Rekabetçi kalabilmek için kuruluşlardan inanılmaz ölçüde bir çeviklik ve adaptasyon bekleyen bu dijitalleşme sürecinin hayatımızda yer eden ilk uygulamaları neler?

Bulut Teknolojisi: Yıllardır üzerinde çalışılan bir uygulama. Ve sonunda yükselişe geçti. Şirketler, şirket içi veri merkezlerinden bulut hizmetlerine geçtiler. Bulut teknolojisi, işletmelerin çalışma şeklini değiştirerek şirketlerin verilere dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir zamanda erişmesini sağladı.

Bulut, çalışanların seyahat etmeden veya fiziksel altyapıya para harcamadan daha verimli çalışmasına ve projeler üzerinde işbirliği yapmasına olanak tanıyor. Bulut bilgi işlem ayrıca büyük miktarda veriyi güvenli bir şekilde depolamayı da kolaylaştırıyor.

Bununla birlikte, birçok kuruluş önce bulut yaklaşımını hedeflerken, çok azı sistemlerini %100 buluta taşıdı. Eski teknolojiler, bu gelişimin önünde büyük bir engel olmaya devam ediyor.

Otomasyon: Yöneticiler nihayet robotik süreç otomasyonuna yapılan yatırımların karşılığını almaya başlıyor. Yazılım kodlama taleplerini azaltmak veya hizmet taleplerini karşılamak için “botları” devreye sokmak gibi adımlarla, şirketler; tekrarlayan görevleri ortadan kaldırmak ve personelin değer üreten işlere odaklanmasını sağlamak için otomasyonu kullanıyor.

Hibrit Çalışma Modeli: Çalışanların evden veya ofisten kendilerine uygun bir şekilde çalışmayı seçebilecekleri hibrit iş gücü kavramı sürekli gündemde. Hibrit çalışma modeli aynı zamanda çalışanların sabah, öğleden sonra veya gece geç saatlerde en üretken oldukları zamanda çalışmasına imkan sağlıyor.

Müşteri Deneyimleri: Profesyonellerin evden verimli bir şekilde çalışmasına imkan sağlayan ve müşterilerin de kendileriyle bağlantı kurması için yeni yollar sunan şirketler, yeni deneyimler geliştirmek için daha da büyük harcamalar yapacak. Metaverse yatırımlarının bu noktada önemli olması bekleniyor.

Yapay Zeka ve Makine Öğrenimine Daha Fazla Yatırım: Yapay zeka destekli pazarlama otomasyon yazılımı giderek bir “ana akım” haline geliyor. Yapay zeka daha fazla pazarlama ve satış aracını desteklemeye başladıkça, artan sayıda pazarlamacının dijital dönüşüm stratejilerinin bir parçası olarak bu teknolojileri benimsediğini görüyoruz. Örneğin yapay zeka, kişiselleştirilmiş içerik deneyimleri oluştururken değerli bir zaman tasarrufu sağlıyor.

Şirketler için yapay zeka ve makine öğrenimi, diğer BT çözümlerinden daha önemli bir öncelik haline getirdi. Birçok kurum, son birkaç yılı büyük miktarda bilgi toplamakla geçirdi. Artık hedef; siloları yıkmak, verileri bir araya getirmek ve edinilen içgörüyü müşteri deneyimlerini ve karar verme süreçlerini iyileştirecek şekillerde uygulamak.

Siber Güvenlik ve Şeffaf Gizlilik Politikaları: Tüm bu dijital dönüşümle birlikte, BT savunma mekanizmalarına yatırım yapma gerekliliği var. "Dijital yaşamın” en önemli sorunlarından biri kişisel bilgi meselesidir. Kişisel bilgiye ev adresleri, e-postalar, banka kartı bilgileri gibi verilerin yanı sıra davranış paternlerimiz (patterns) de dahildir. Bu nedenle, gizlilik ve gizliliğin korunması dijital tüketiciler arasında giderek artan bir endişe haline de geldi.

Şeffaflık yalnızca tüketicinin yararına değil; aynı zamanda şirketlerin uygulamaları konusunda dürüst kalmasını da sağlıyor. Örneğin, Google'ın mevcut gizlilik politikası, tüm veri toplama uygulamalarını ve bunların reklamları kişiselleştirmek ve kullanıcılarına daha iyi hizmetler sunmak için nasıl kullanıldığını anlatan açık bir belge niteliğinde. Sonuç olarak, kullanıcıları daha bilgilendirilmiş hissediyorlar.

Analist Gartner, bağımsız güvenlik çözümlerinin birlikte çalışmasıyla; bir kuruluşun genel güvenlik duruşunu geliştirmesini sağlayan “siber güvenlik ağının” yükselişine işaret ediyor.

Başarılı Bir Dönüşüm Projesine Liderlik Etmek

Doğru zihniyet ve süreç olmadan, başarılı bir dijitalleşme mümkün olmuyor. Dijital dönüşüm hedeflerine ulaşan şirketlerin ortak noktaları şöyle sıralanabilir:

1. Net Bir Misyon/Vizyon: Başarılı şirketlerin üç ila beş yıl içinde nerede olmak istediklerine dair net bir vizyonu ve bunu nasıl başaracaklarına dair odaklanmış bir yol haritası var.

2. Bağlanabilirlik: Bu şirketler, inovasyon hızını destekleyen esnek bir platform aracılığıyla insanları, süreçleri ve verileri kolayca birbirine bağlayabiliyorlar.

3. Mükemmel Müşteri Deneyimi: Müşteri deneyimi, rekabette farklılık yaratan bir unsur. En iyi işletmeler, müşterileri için en önemli temas noktalarını nasıl belirleyeceklerini bilir ve bu beklentileri aşmaya odaklanırlar.

4. Hız: İşler hızlanmaya devam ettikçe, şirketlerin de her zamankinden daha hızlı çalışabilmek için, bunu sağlayan teknolojilere yatırım yapması gerekiyor. Örneğin doğru araçlarla manuel süreçleri otomatikleştirebilir, satış döngünüzü kısaltabilir ve ürünleri rakiplerinizden daha hızlı teslim edebilirsiniz.

5. Dijital İnovasyon: Her başarılı işletmenin merkezinde güçlü bir inovasyon kültürü vardır. Günümüz dünyasında şirketler, değişen pazar ihtiyaçlarını karşılamak ve kendilerini diğerlerinden farklılaştırabilmek için sürekli olarak yeni yollar keşfetmeliler.

Analist Gartner, CEO'ların dijital ticaretin benimsenmesini hızlandırmaları gerektiğini bildiklerini ve müşterileriyle bağlantı kurmak için daha doğrudan dijital yollar aradıklarını söylüyor. Ancak ekonomik riskleri göz önünde bulunduran yöneticiler, marjları ve nakit akışını da korumak istiyorlar.

Kaynaklar:

Five Trends Changing The Face Of Digital Transformation In 2022

​What is digital transformation? Everything you need to know about how technology is changing business | ZDNET